Članek
Ste že slišali za Alpsko konvencijo?

Gre za prvo mednarodno pogodbo, katere cilj je trajnostni razvoj in zaščita celotnega gorovja, predstavlja pa mednarodno zavezo za varstvo alpske regije.

Objavljeno Jan 04, 2023

Začetek pravnega dokumenta, ki je podlaga za varstvo občutljivih alpskih ekosistemov, regionalnih kulturnih identitet, dediščine in tradicij v Alpah, sega v leto 1991, celotno geografsko območje v obsegu Alpske konvencije meri kar 190.700 km². 

Zajema celotno območje Slovenije, Avstrije, Italije, Francije, Kneževine Lihtenšajn, Kneževino Monako, Nemčijo in Švico.  Izzivi, s katerimi se Alpe soočajo, so pogosto čezmejne narave, zato se z njimi najbolje spopadamo s sodelovanjem. 

Poleg tega je Alpska konvencija med vodilnimi organizacijami na področju izvajanja Agende 2030. Gre namreč za prvi primer izvajanja ciljev trajnostnega razvoja (SDG) na nadnacionalni ravni, saj je obstajala že pred sprejetjem ciljev ZN leta 2015. Veliko znanja, specifičnega za Alpe, ki se je nakopičilo skozi desetletja, se odraža skozi samo Alpsko konvencijo, njene protokole in deklaracije ter številne aktivnosti, ki obravnavajo cilje trajnostnega razvoja in neposredno prispevajo k njihovemu doseganju.

Več pa si lahko preberete tukaj

#domaceprakse #globalneprakse